Op post bij de jonge bosuilen.

Delen
De jonge bosuilen zijn klaar om uit te vliegen, misschien vanavond nog… !?

Bij natuurfotografie heb je soms een beetje geluk nodig. Geluk in de vorm van mooi licht, een dier dat net die houding aanneemt die je wil vastleggen, op het juiste moment op de juiste plaats zijn of simpelweg gewoon het geluk hebben dat iemand je een goede tip geeft over iets wat je op dat moment zou kunnen fotograferen. En dit geluk had ik onlangs toen collega natuurfotograaf Filip Van den Bossche me opbelde. Hij liet me weten dat de jonge bosuilen, die geboren waren in een nestkast in zijn tuin, op uitvliegen stonden. Volgens zijn zeggen kon het elk moment gebeuren, misschien zelfs die avond nog… Dit was een kans die ik niet mocht laten liggen dus wijzigde ik mijn plannen en maakte ik alles in gereedheid om bij valavond post te vatten bij deze bosuilen. Geheugenkaartjes werden nog snel leeggemaakt, batterijen werden opgeladen en ik zorgde ervoor dat ik ruim voor zonsondergang ter plekke was.

De logeerkamer als schuilhut.

Zoals gezegd bevindt de nestkast zich in de tuin van Filip. Als boswachter woont hij samen met zijn vrouw Christine aan de rand van een prachtig bosgebied. Geloof me, de plek waar deze tuin gelegen is, is er ééntje waar velen onder ons jaloers zouden op zijn… 😉 Tja, niet iedereen kan zomaar zeggen dat er bosuilen in zijn tuin nestelen!

bosuilen

Uitzicht op de nestkast. (foto gemaakt met smartphone)

Bovendien hangt deze bosuilenkast niet zo heel ver van hun woning vandaan en bevindt ze zich ongeveer op dezelfde hoogte als de ramen van de eerste verdieping. Dit zorgde dus voor een ideale situatie en maakte alles een beetje makkelijker. Ik hoefde me immers niet extra te verstoppen of een speciale schuilhut te bouwen om ze te kunnen fotograferen. Bovendien maakt het fotograferen vanop dezelfde hoogte van jouw onderwerp een beeld sowieso “sterker”. In dit geval kon ik dus gewoon beelden schieten vanuit de logeerkamer want deze keek recht op de nestkast uit. Toegegeven, als natuurfotograaf ben ik al in minder comfortabele omstandigheden aan de slag geweest… 😉

Fotograferen in de complete duisternis van het bos, zonder ook maar te zien wat ik fotografeerde, was natuurlijk geen optie. Maar gelukkig kon ik gebruik maken van de buitenverlichting van de woning. De bosuilen waren er trouwens al aan gewend geraakt en trokken zich er niets van aan. Ik hoefde dus ook niet in het pikkedonker naar de nestkast te turen en kon vrij goed zien wat er rondom het bosuilennest gebeurde.

The Big Jump!

Kort voordien waren de jongen geringd door een bevriend vogelringer. Daardoor wisten we dat er maar liefst vier jonge bosuilen in het nest zaten die allemaal kerngezond bleken te zijn. Op zich is dit aantal zeker niet uitzonderlijk maar vaak gebeurt het dat de zwakkere jongen het alsnog niet halen en het onderspit moeten delven tegenover hun oudere broers en/of zussen.

Toen ik na een uurtje wachten de jongen steeds luider hoorde roepen hield ik de omgeving en de nestkast gespannen in de gaten. En jawel, kort na het ondergaan van de  zon verscheen het eerste jong in de invliegopening. Weldra volgde er een tweede en ook een derde deed verwoede pogingen om zich samen met de twee andere in de opening te wurmen. Het was echt grappig om ze samen bezig te zien! 🙂

bosuilen

Drie jonge bosuilen wurmen zich door de invliegopening.

Ik let me volledig gaan en fotografeerde erop los. En toen, het zal zo rond 22u00 geweest zijn, sprong één van de grootste bosuilen plotseling uit het nest naar beneden. Net als de prooioverdrachten die ik later nog te zien zou krijgen ging “The Big Jump” zo snel dat het al voorbij was alvorens ik het goed en wel besefte. Maar het was in elk geval schitterend om mee te maken en dit met eigen ogen te zien gebeuren. De ervaring was voor mij op dat moment ook veel belangrijker dan het maken van een mooie foto.

Het jong dat zopas naar beneden was gesprongen bleek enkele meters lager in het struikgewas beland te zijn en daardoor kon ik het helaas niet meer zien vanop de plek waar ik zat. Maar toen de volgende dag aanbrak was het op eigen kracht reeds terug metershoog de nestboom ingeklommen. Helaas zat het goed verscholen achter enkele twijgen en bladeren zodat het nemen van een mooie foto er ook hier niet inzat.

’s Avonds zag ik het tweede jong springen en was het net hetzelfde scenario. De avond dat het derde bosuiltje het nest verliet kon ik er helaas niet bijzijn maar gelukkig waren Filip en een andere bevriende fotograaf hier getuige van. Dit jong had er tijdens zijn sprong trouwens ook voor gezorgd dat het takje dat zich vlak boven de nestkast bevond (zie de foto hierboven) nu opeens vlak voor de nestopening was komen hangen. Mooie foto’s maken was daardoor onmogelijk geworden en er zat dus niets anders op dan dit takje met een snoeischaar te verwijderen.

bosuilen

Een jong bosuiltje wordt gevoederd met een pas gevangen bruine kikker.

Op de vierde dag was ik nog niet zo heel lang ter plaatse toen een volwassen bosuil een prooi naar het nest bracht. Dit schouwspel had ik al enkele keren gezien maar het gebeurde telkens zo snel dat het nauwelijks mogelijk was er een goede foto van te maken. Bovendien had ik ook meestal niet veel meer te zien gekregen dan de rug van de oudervogel die de prooi overgaf aan één van de jongen in de nestkast. Maar nu kon ik toch een beeld maken dat acceptabel was. Zoals je op de foto hierboven kunt zien bleek het om een onfortuinlijke bruine kikker te gaan. Verder zie je ook dat het takje boven het nest verwijderd is en dat het lichtjes was beginnen regenen.

Om de één of andere reden besliste dit laatste jong om die avond het nest nog niet te verlaten en dit te doen op een moment dat ik er niet was. Maar rouwig kan ik daar allerminst om zijn. De momenten dat ik er wel bij was zal ik in elk geval blijven koesteren en ik kijk er vanzelfsprekend met heimwee naar terug! Heb je ook een leuke ervaring gehad die je, aan de hand van een artikel, met ons wil delen? Neem dan gerust contact op en doe een voorstel! Wie weet prijken jouw foto’s en artikel binnenkort op deze website!? 🙂

 

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

 

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *