Cynthia ten Bras

Delen
Cynthia ten BrasCynthia ten Bras. Stel jezelf kort even voor (leeftijd, woonplaats, beroep, hobby’s,…).

Ik ben Cynthia ten Bras, geboren in 1992 en woonachtig in het mooie Enschede. Op dit moment zit ik nog fulltime aan de studie maar zodra ik dat af heb gerond hoop ik mijn geld te verdienen in de fotografie.

Fotografie is inmiddels mijn grootste hobby en kan hier dan ook dag en nacht mee bezig zijn! Het zou dan ook geweldig zijn om van mijn grootste passie mijn beroep te maken. Naast fotografie zijn ook dieren een hele grote passie van mij. Deze twee passies combineer ik dan ook heel graag door dieren te fotograferen.

Als ik niet aan het fotograferen ben dan ben ik bezig met mijn website of zit ik met mijn neus in de boeken/tijdschriften over fotografie of dieren. Ook ben ik een fanatieke serie- en filmliefhebber.

Hoe heb je leren fotograferen? Heb je een opleiding gevolgd en zo ja kun je daar iets meer over vertellen?

Op jonge leeftijd liep mijn vader tijdens dagjes uit altijd met een camera in de hand om foto’s van mij en mijn zusje te maken. Deze camera werkte echter nog met een rolletje maar omdat ik steeds meer interesse begon te tonen voor de camera werd er een digitale camera aangeschaft. Want heel veel rolletjes laten ontwikkelen met heel veel mislukte foto’s, want ik was immers nog heel jong, was ook een beetje zonde van het geld.

Toen eenmaal de digitale camera er was ontstond mijn liefde voor fotografie. Steeds vaker had ik deze camera in de handen en maakte ik overal foto’s van. Toen ik ouder werd, wou ik graag meer en beter en al snel schafte ik vol trots mijn allereerste spiegelreflex camera aan, de Sony Alpha 350.

Door te doen, te experimenteren en te lezen heb ik mij alles zelf aangeleerd. Als we een dagje weg gingen zat ik dagen ervoor internet af te speuren naar foto’s die daar gemaakt waren en naar de instellingen ervan. Daar heb ik zo onwijs veel van geleerd!

Na enkele jaren trouwe dienst verkocht ik mijn Sony Alpha 350 en leende ik twee jaar lang de camera van mijn zusje die een betere had aangeschaft dan mijn Sony Alpha 350. Omdat de camera steeds vaker in mijn handen te vinden was ben ik inmiddels trotse eigenaar van een eigen Canon 600D met verschillende Canon lenzen.

Hoe zou je jezelf omschrijven als fotograaf? Wat is jouw stijl? Heb je een bepaalde specialisatie?

Ik mag heel graag emotie vastleggen in mijn foto’s. Dieren zijn naar mijn mening de prachtigste wezens op aarde waar we ook nog eens heel veel van kunnen leren. Als je dieren gaat observeren zie je pas hoe geweldig ze zijn. Om emotie vast te leggen moet je ook heel veel geduld hebben, het zijn immers dieren en dieren doen nooit dat wat jij hoopt. Ik kan dan ook soms uren ergens staan of zitten om geduldig te wachten. Maar als ik daarna die ene foto weet te schieten is het wachten meer dan waard geweest!

Ik ben een fotografe die vooralsnog vooral in de dierentuin actief is. Ik mag ontzettend graag bijzondere dieren op de foto zetten die nu eenmaal niet in de Nederlandse natuur te fotograferen zijn. Wel vind ik het belangrijk dat in de dierentuinen waar ik heen ga de dieren er goed bij zitten. Mij zal je nooit in een dierentuin vinden waar slechte en kleine verblijven zijn. Het welzijn van de dieren vind ik heel erg belangrijk.

Ik denk dat ik dan ook wel kan zeggen dat ik gespecialiseerd ben in dierentuinfotografie. In een dierentuin fotograferen geeft natuurlijk hele andere uitdaging dan in de vrije natuur. Denk aan tralies, gaas, glas en omheiningen. Vroeger waren er tijden dat ik de uitdaging niet aandurfde om door glas te fotograferen en waagde ik ook niet eens een poging. Nu laat niets mij meer tegen houden. In mijn foto’s zal je (vrijwel) nooit tralies, hekwerk of gaas zien.

Hoelang fotografeer je al en wat zijn jouw ambities naar de toekomst toe? Hoe en waar zie je jezelf als fotograaf over pakweg 5 jaar?

Met fotograferen ben ik al op jonge leeftijd mee begonnen, zo rond mijn achtste levensjaar. Dit is altijd een hobby geweest die ik zo af en toe uitvoerde. Toen ik vorig jaar mijn eigen Canon EOS 600D aanschafte ben ik heel fanatiek geworden in de fotografie.

Mijn grootste ambitie naar de toekomst toe is toch wel om te proberen of ik van mijn grootste passie mijn beroep kan maken. Als ik straks geld zou kunnen verdienen met fotograferen zou dat fantastisch zijn.

Hoe ik mezelf zie over 5 jaar? Hopelijk zit ik dan ergens in Zuid-Afrika, Alaska, India, China of Canada wilde dieren te fotograferen!

Wat doe je met jouw beelden? Op welke manier kom je met jouw beelden naar buiten? Publiceer je in boeken, tijdschriften of andere media? Doe je mee aan wedstrijden? Heb je al prijzen gewonnen? Zo ja welke?

Begin december 2015 ben ik mijn eigen Facebookpagina begonnen, daar deel ik nu dagelijks mijn foto’s. Ik vind het geweldig dat mensen kunnen genieten van mijn foto’s. Alle reacties zijn dan ook altijd erg leuk om te lezen!

Soms word ik wel eens gevraagd of ze mijn foto ergens voor mogen gebruiken. Zo heeft een jongen uit Colombia één van mijn foto’s laten tatoeëren op zijn bovenarm en is één van mijn foto’s van jaguar Rica gebruikt in een special van de Zuidoosthoeker over Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Vorig jaar heb ik vlak voor het sluiten van de wedstrijd WNF-Photo Awards enkele foto’s ingestuurd omdat ik het toch eens moest proberen volgens mijn zusje. Dit was de eerste keer dat ik mijn foto’s in heb gestuurd voor een wedstrijd. Op 7 oktober 2015 werd ik gebeld door het Wereld Natuur Fonds en kreeg ik te horen dat ik bij de laatste 25 genomineerde foto’s zat voor de WNF-Frans Lanting Award, en dus ook bij de laatste 75 foto’s die kans maakten op de publieksprijs. Bij het inzenden van de foto’s had ik dit natuurlijk nooit verwacht!

Op 13 december 2015 volgde de prijsuitreiking en nam ik met ongelofelijk veel trots de publieksprijs voor mijn foto in ontvangst! Stiekem hoopt natuurlijk iedereen dat die wint, maar als het dan gebeurd is het zo onwerkelijk.

Wat is volgens jou het mooiste beeld dat je ooit maakte en waarom? Kun je iets vertellen over hoe dit beeld tot stand is gekomen?

Het mooiste beeld wat ik ooit maakte is toch de foto waarmee ik zoals ik hierboven al vertelde de publieksprijs van de WNF-Photo Awards won. Het is misschien niet meer de foto die ik het mooiste vind tussen al mijn foto’s. Maar deze foto heeft zoveel betekenis gekregen en daarom is deze foto wel het meest speciaal en bijzonder!

De foto is gemaakt in Dierenpark Emmen. Ik was al heel wat jaren niet meer in Dierenpark Emmen geweest en nu het park ook nog eens dicht zou gaan moest ik toch nog even langs! Toen ik op internet las dat er ook nog twee jaguars tijdelijk in het park zaten werd het bezoek nog eens vele maler interessanter! Zo vertrok ik op zaterdag 12 september 2015 in de vroege ochtend op weg naar Dierenpark Emmen.

Mijn missie voor die dag: een mooie foto van de jaguars schieten. Toen ik bij het verblijf van Rica aan kwam lag ze heerlijk op haar boomstam. Omdat geduld belangrijk is ben ik mijn boterhammetje gaan eten. Halverwege mijn boterham landde er een vogel in haar verblijf en kwam Rica in beweging. Het waren enkele seconden voordat de vogel zich weer uit de voeten maakte en ik deze foto schoot! Bij het terugkijken van de foto’s sprong deze foto er direct uit! De foto was gelukt, scherp en ze stond er prachtig op! Yes!! Bingo! Van deze momenten word ik altijd zo vrolijk! Hier hoop je op! En dan overkomt het je! Op zulke momenten zou ik het liefst gewoon even een vreugdedansje willen doen.

Mijn doel was om die dag een mooie foto te schieten van beide jaguars en dat was zeker gelukt. Maar dat ik met één van die foto’s de publieksprijs in de WNF-Photo Awards zou winnen had ik nooit bedacht.

Cynthia ten Bras
Wie is jouw grote voorbeeld in de fotografie? Is er iemand die je inspireert en zo ja waarom?

David Yarrow is mijn grote voorbeeld en inspireert mij ontzettend. Zijn foto’s zijn echt waanzinnig! Zulke prachtige beelden met ontzettend veel emotie er in. En daar hou ik van! De foto’s die hij maakt zijn vaak zwart-wit, een stijl wat ik heel erg mooi vind. Zijn foto’s lenen zich er ook uitstekend voor. Daarbij fotografeert hij vaak de dieren van heel dichtbij, hij laat namelijk rustig zijn camera op een steen liggen en loopt er bij weg zodat het dier dichter bij de camera komt. Onwijs gewaagd natuurlijk, maar wat zorgt dat voor ontzettende prachtige beelden. Ik kan uren naar zijn foto’s kijken.

Naast David Yarrow ben ik ontzettend fan van David Lloyd. David Lloyd fotografeert zowel in het kleur als ook in het zwart-wit. David Lloyd fotografeert de dieren vaak in hun prachtige omgeving. Zijn foto’s vertellen echt een verhaal.

Waar fotografeer je het meest? Ga je op reis in functie van de fotografie? Wat is jouw favoriete fotolocatie en kun je verduidelijken waarom?

Op dit moment fotografeer ik het meeste in de dierentuin. Dierentuinfotografie is een geweldige uitdaging, want om je foto’s er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien zonder dat het direct duidelijk is dat het dier in gevangenschap leeft is niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig worden de dierentuinen steeds mooier met prachtige en grote verblijven voor de dieren.

Daarnaast mag ik ook heel graag op stap gaan naar dierentuinen waar ik nog nooit ben geweest en naar dierentuinen die speciale diersoorten heeft. Zo ben ik vorig jaar een midweek richting België geweest om Pairi Daiza te bezoeken en hier de reuzenpanda te zien. Dit jaar hoop ik richting Frankrijk te gaan of misschien wat verder Duitsland in.

Op dit moment is mijn favoriete fotolocatie Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dit park is pas geopend en helemaal nieuw gebouwd. Het park heeft prachtige verblijven, waarbij alles heel natuurlijk is. Hekken, gaas en tralies zie je bijna niet in dit park. Het welzijn van de dieren staat in dit park echt centraal en dat vind ik heel belangrijk! En daarbij kun je er prachtige foto’s maken!

Wat zou je ooit nog eens willen fotograferen? Welk beeld hoop je ooit nog eens te kunnen maken?

Ik ben nog jong en er staan vrij veel dieren op mijn lijstje die ik echt nog eens heel graag in hun natuurlijke habitat zou willen fotograferen. Al jaren is mijn grootste wens om naar Zuid-Afrika af te reizen. Door verschillende documentaires ben ik verliefd geworden op Zuid-Afrika en alles wat dit prachtige land biedt, het lijkt me dan ook geweldig om hier op avontuur te gaan samen met mijn camera.

Maar ook andere plekken en dieren staan op mijn lijstje. Zo zou ik heel graag de Afrikaanse olifant in Kenia willen fotograferen, de grizzlyberen in Alaska, orka’s en bultruggen in Canada en de tijger in India en China.

Vooralsnog zijn dit hele grote dromen, maar ooit hoop ik ze waar te maken!

Met welke apparatuur fotografeer je? Welk merk, type toestel, lenzen,… gebruik je? Waarmee zou je jouw apparatuur nog willen uitbreiden mocht je dit willen of kunnen?

Op dit moment fotografeer ik met een Canon EOS 600D en ben ik in het bezit van de volgende lenzen:
–       Canon EF 50mm f/1.8 STM
–       Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
–       Canon EF-S 55-250 mm f/4.0-5.6 IS II

Ik ben hard aan het sparen voor een full frame camera. En hopelijk kan ik dan snel daarna ook een lens aanschaffen met meer zoom. Of misschien ook wel andersom, je weet maar nooit wat er op je pad komt. Maar deze twee staan toch echt bovenaan mijn verlanglijstje.

Als je 5 beelden mag kiezen uit jouw archief die jou typeren als fotograaf, welke zijn dit dan en waarom  kies je specifiek voor deze beelden uit alle andere? Zeg kort iets over elke foto.

Cynthia ten Bras

Dit vind ik mijn allermooiste foto. Deze foto had ook zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Alles vind ik perfect aan deze foto, het licht wat waanzinnig mooi uit de linkerbovenhoek de foto in straalt, de takjes op de voor en achtergrond, de waanzinnige blik van de tijger en dan natuurlijk nog de geweldige hoektanden die te zien zijn. Tijgers vind ik echt prachtige dieren en deze foto laat eigenlijk precies zien waarom ik ze zo geweldig vind!

Cynthia ten Bras

Deze foto maakte ik op mijn verjaardag dit jaar en wow wat was dat een prachtig cadeautje! Wanneer een dier mij aankijkt brengt dat veel emotie met zich mee. Die intense blik die raakt me en laat me niet meer los! Deze foto is door glas gemaakt op kinderhandjes hoogte, iedereen die de glazen ruiten in een dierentuin kent weet dat dat niet de makkelijkste opgave is! Gelukkig vond ik een klein stukje glas wat nog helder was, zonder vette kinderhandjes en zonder krassen en kon ik deze foto maken. Na deze foto heb ik ook nog echt even genoten van het moment, de leeuw was zo ontzettend dichtbij, dan pas zie je hoe prachtig en groot deze imposante dieren eigenlijk zijn.

Cynthia ten Bras

Ik ben een liefhebber van katachtigen dat is wel te zien aan mijn favoriete foto’s want het zijn bijna allemaal katachtigen. Deze foto heb ik echt gemaakt op Nederlandse bodem, al zou je het ook geloven als ik zou zeggen dat hij in Afrika was gemaakt. Het zachte licht in deze foto is wat ik het mooiste vind, de leeuw komt zo ontzettend prachtig tot zijn recht in deze foto. Deze foto geeft mij echt een Zuid-Afrika gevoel en daarom behoort hij echt in mijn top 5.

Cynthia ten Bras

Zoals ik al eerder zei, als dieren mij aankijken raken ze me echt en laten ze me niet meer los. Voor deze foto heb ik wel even moeten wachten want deze cheetah lag eerst heerlijk te slapen. Maar na een tijdje draaide ze zich om en keek ze ons recht aan en maakte ik deze foto. Met het maken van deze foto kon mijn dag niet meer stuk! Een mooie foto van de cheetah stond al heel lang op mijn verlanglijstje, maar deze foto zorgde ervoor dat ik hem kon afstrepen.

Cynthia ten Bras

Deze foto heb ik nog niet eens zo heel lang geleden gemaakt. Apen waren niet mijn favoriete dieren om te fotograferen want op één of andere manier werkten ze me altijd tegen en zat een mooie foto van een apensoort er nooit in. In 2016 kwam daar verandering in! Ik heb al enkele apensoorten mooi op de foto weten vast te leggen en daar kwam deze onlangs bij. Op de foto een rode brulaap moeder met haar zoontje. De intense omhelzing en de emotie is wat ik het mooiste vind aan deze foto. Het spreekt boekdelen en heeft verder geen woorden nodig.

Website van Cynthia ten Bras: www.cynthiatenbras.nl

 


Jouw eigen interview hier op deze website? Aarzel niet en klik HIER!

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *