Dromen van Zweden

Delen
Wonen in Zweden, van droom naar werkelijkheid.

Je hebt mensen die dromen en je hebt mensen die hun dromen waarmaken. Kjell en Lena behoren tot deze laatste. Jawel, in juli 2016 lieten ze België achter zich en trokken ze samen met hun hond Tess (een écht schatje! 🙂 ) en hun drie paarden richting Zweden. Ze kochten er een boerderij in het rustige en bosrijke Kilafors.

Lena werkt er ondertussen als veearts in een plaatselijke paardenkliniek. Kjell runt de Bed and Breakfast “B&B Natur Storsveden” die zich op de gehele bovenverdieping van hun woning bevindt. Daarnaast kan je ook op hem beroep doen als je de natuur in de buurt van de B&B wil ontdekken en verkennen. Als natuurliefhebber en -kenner toont hij je feilloos waar je welke soorten mag verwachten, al komt er natuurlijk ook steeds een beetje geluk bij kijken. In een dicht bebost land als Zweden is het niet altijd evident om dieren waar te nemen, al zijn ze er wel in groten getale aanwezig. Soorten als eland, bruine beer en zelfs wolven en lynx komen hier nog voor.

Natuurfotografie in Zweden.

Zweden is een land waar je als natuurfotograaf zeker eens moet geweest zijn. Alhoewel ik er jaren terug nog even kort doorheen reisde was het nu de eerste keer dat ik er effectief een kleine week ben verbleven. Toegegeven… het smaakt naar meer! 😉 Voor landschapsfotografen is Zweden niet te versmaden en uiteraard heeft dit land ook heel wat te bieden voor iedereen die van dichtbij wilde dieren wil fotograferen. Je hebt er natuurlijk de “kant-en-klare” schuilhutten waar je tegen betaling gebruik kunt van maken. Lekker makkelijk en efficiënt, maar niet wat wij tijdens ons korte verblijf in gedachten hadden. Wij hebben ons laten leiden door wat er op dat moment in de buurt te zien en te beleven viel. Kjell was daarbij onze tipgever en gids.

Herfstkleuren.

Door omstandigheden waren we genoodzaakt om onze trip naar Zweden eind oktober te maken. De herfstkleuren waren toen net over hun hoogtepunt heen en zelf was ik liefst ietsje vroeger geweest. Toch viel het al bij al nog reuze mee. Het weer was niet steeds optimaal maar dat heb je natuurlijk wanneer je richting Scandinavië reist. Voor een vastberaden natuurfotograaf mag dit echter geen probleem zijn. Met de nodige creativiteit kan je immers ook bij minder goede weers- en lichtomstandigheden best mooie beelden maken. Enkele voorbeelden daarvan vind je hieronder. Het artistieke effect krijg je door te kiezen voor een trage sluitertijd en vervolgens op het moment van de opname de camera bewust te bewegen. Dit levert zeker niet altijd het gewenste resultaat op maar mits enige oefening en opnieuw proberen kom je af en toe tot leuke beelden. Nu ja, smaken verschillen natuurlijk, maar ik hou persoonlijk wel van experimentele natuurfotografie.

trage sluitertijd Zweden

 

trage sluitertijd Zweden

 

trage sluitertijd Zweden

 

Vogels kijken.

Als rasechte vogelkenner in hart en nieren is Kjell de geknipte persoon om je vogels te helpen spotten. Tijdens ons verblijf in Zweden kregen we zo heel wat soorten te zien die je als natuurliefhebber een oprecht WHAAAW-gevoel geven. Zo deden we een uitstap naar een uitgestrekte kapvlakte in de buurt. Eerdere bezoeken aan dit gebied hadden Kjell mooie waarnemingen van korhoenders opgeleverd. En jawel, al vanop grote afstand zagen we her en der verspreid in de bomen zwarte stippen. Even later konden we deze vogels van dichtbij heel mooi waarnemen en fotograferen. Een moment om nooit te vergeten! 🙂

korhoen Zweden

 

korhoen Zweden

 

Op diezelfde kapvlakte deden we nog een prachtige waarneming. Turend door de verrekijker zagen we, eveneens vanop grote afstand, een grijsachtig gekleurde vogel zitten. Behoedzaam reden we ietsje dichter met de wagen en toen werd al snel duidelijk dat het zowaar om een sperweruil ging. Een soort die ik nog niet eerder gezien had en die hoog op mijn verlanglijstje stond. Aangezien de uil zich niets van onze aanwezigheid aantrok besloten we het erop te wagen en deze te voet nog wat dichter te benaderen. Dit bleek zonder probleem te lukken en al gauw stonden we op enkele meters afstand van deze prachtige roofvogel. Dat er lustig op los werd gefotografeerd hoef ik je niet te vertellen! 😉

sperweruil Zweden

 

Een mistige morgen.

Zoals eerder gezegd is Zweden een land waar je als landschapsfotograaf behoorlijk aan je trekken komt. De uitgestrekte wouden met daarin talloze meren en plassen vormen vaak het decor voor idyllische taferelen. Toen we op een zekere morgen wakker werden bleek de hele omgeving in een dichte mist gehuld te zijn. Niet echt uitnodigend om erop uit te trekken maar desalniettemin sprongen we in de wagen en verkenden we de nabije omgeving op zoek naar eventuele fotokansen. Dit bleek een goede beslissing te zijn want even later kwamen we aan een meertje dat zo uit een sprookje leek te komen. De nevelslierten die boven het water hingen zorgden in combinatie met de aanwezige Canadese ganzen voor een heel aparte sfeer. En toen de zon even later volledig doorbrak was ons geluk compleet.

Canadese gans Zweden

 

Canadese gans Zweden

 

Canadese ganzen Zweden

 

Canadese gans Zweden

 

zonsopgang Zweden

Een aanrader!

Dit is slechts een kleine greep uit onze waarnemingen en de beelden die we maakten. Als ik naga wat we tijdens ons korte verblijf in dit mooie stukje Zweden hebben gezien en beleefd dan smaakt dit absoluut naar meer! Voeg daarbij nog de bijzonder gastvrije ontvangst in B&B Natur Storsveden en je weet dat we zeker nog eens terug zullen gaan. Met dank aan Kjell & Lena! 🙂 Meer info over de B&B vind je HIER.

 

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

 

6 reacties

 • Harry koks

  Goede morgen Wim.
  het is idd waar dat Zweden een geweldig land is en zeker voor de natuur en wildlife fotograaf.
  Ik heb er voor dit jaar een fotoreis naar georganiseerd met enkel mensen .
  We gaan naar camp Ängra voor beren spotten en al het moois we er tegen komen.
  Kan het iedereen aanraden.

 • Hoi Wim,

  Hartelijk bedankt voor dit mooi geschreven artikel met prachtige foto’s.

  We kijken uit naar een volgend bezoek 😉

  Groetjes uit Zweden

 • Ditta Voetberg

  Hoi Wim,
  Mooi verslag van jullie reis naar Zweden. Prachtige foto’s van de korhoenders en de sperweruil.
  De foto van het mistige meertje met ganzen is werkelijk.
  Zeker een motivatie voor ons om ook weer eens die kant uit te gaan.

  Groetjes,
  Ditta Voetberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *