Groene kikkers fotograferen

Delen
Groene kikkers gespot!

Groene kikkers vormen een zeer dankbaar onderwerp voor natuurfotografen. Met wat geduld en de juiste techniek kan je er heel leuke beelden van maken. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe ik te werk ben gegaan toen ik onlangs de kans kreeg om deze mooie amfibieën te fotograferen.

Hier in de buurt ligt een mooi vijvertje dat bewoond wordt door een groot aantal groene kikkers. Een bevriend natuurfotograaf belde me twee weken geleden op om te zeggen dat hij er meerdere exemplaren had gezien en dat ze duidelijk terug begonnen waren aan hun jaarlijkse kikkerconcert.

Zonder twijfelen ging ik de volgende morgen meteen naar de bewuste plek en onderweg er naartoe kon ik ze al vanop grote afstand horen. Toen ik er aankwam was ik aangenaam verrast door het grote aantal groene kikkers. Vluchtig geteld kwam ik op zo’n 35 kwakende beestjes. Bovendien bleken ze zodanig onder invloed van hun voortplantingsdrift dat ze nauwelijks reageerden op mijn aanwezigheid.

groene kikkers

Hoeveel groene kikkers tel jij op deze foto?

Groene kikkers fotograferen, tips en techniek.

Met een lengte van soms amper enkele centimeter tot een grote 10 centimeter zijn groene kikkers niet altijd even makkelijk en voldoende groot in beeld te brengen. Het gebruik van een lens met een voldoende grote brandpuntsafstand is dan ook meestal een noodzaak. Zo verklein je de kans dat je ze te dicht moet benaderen tijdens het fotograferen. Het kan immers behoorlijk frustrerend zijn wanneer meneer of mevrouw de kikker er, vlak voordat je de ontspanknop wil indrukken, vandoor gaat. Dat heb ik zelf al heel vaak tot schade en schande mogen ondervinden… 😉

Maar wat is nu een “voldoende grote brandpuntsafstand”? Wel, dat hangt een beetje af van de situatie. Daar bedoel ik het volgende mee. Zoals eerder gezegd bleken de groene kikkers die ik kon fotograferen niet zo schuw te zijn. Wanneer je geen plotse bewegingen maakt en behoedzaam te werk gaat zijn ze trouwens meestal vrij goed te benaderen. Maar deze mooie diertjes zijn ook niet dom (de meeste toch niet… 😉 ) en zijn altijd bedacht op mogelijk gevaar. Dit bleek vooral uit het feit dat ze zich voornamelijk ophielden in de buurt van de waterplanten midden in de vijver. Logisch voor hen maar minder makkelijk voor mij als natuurfotograaf.

Omdat de meeste groene kikkers zich toch al gauw op een grote twee meter van de oever bevonden was ik genoodzaakt om in dit geval een telelens te gebruiken zodat ik ze toch min of meer beeldvullend kon fotograferen. Het probleem met telelenzen is echter dat je er doorgaans niet zo heel dicht kunt mee scherpstellen. Kleine diertjes, zoals deze groene kikkers, zijn daardoor ook niet altijd zomaar beeldvullend te fotograferen met een dergelijk objectief.

groene kikkersDit kun je echter oplossen op twee manieren. Enerzijds kan je één of meerdere tussenringen gaan gebruiken. Zo verklein je de kortste scherpstelafstand van jouw lens en kun je de groene kikkers dichter benaderen. Anderzijds kan je een converter tussen de camera en het objectief plaatsen. Hiermee vergroot je de brandpuntsafstand maar blijft de kortste afstand waarop je kunt scherpstellen behouden. In beide gevallen zal je de groene kikkers groter in beeld kunnen brengen. Zelf gebruikte ik een combinatie van een 300mm f2.8 met een 2x converter. Het nadeel van een converter is wel dat je er een heel klein beetje aan beeldkwaliteit moet voor inboeten, al hangt dit ook af van de kwaliteit van de converter zelf. Daarom is het raadzaam om, indien mogelijk, minstens 1 stop te diafragmeren. Dit komt de scherpte van jouw beeld immers ten goede.

groene kikkers

Een bijkomende tip die ik jou wil meegeven is om te proberen het standpunt van waaruit je fotografeert zo laag mogelijk te houden. Het geeft hoe dan ook een veel mooier resultaat wanneer je zoveel mogelijk vanop de hoogte van het dier fotografeert. Dit kan door effectief op jouw buik te gaan liggen en zo rakelings boven het water te fotograferen of door een hoekzoeker te gebruiken. Heeft jouw camera een kantelbaar scherm dan kan ook dit een oplossing zijn om vanuit een heel laag standpunt te fotograferen.

groene kikkers

groene kikkers

Uitzonderingen bevestigen de regel!

Dieren zijn net als mensen aparte individuen met een eigen karakter en persoonlijkheid. En ja, dat geldt zelfs ook voor groene kikkers! Omdat de kikkerconcerten doorgaans maar enkele dagen op hun hoogtepunt zijn ben ik effectief ook vier dagen na elkaar ter plaatse geweest om zo weinig mogelijk kansen op mooie foto’s onbenut te laten. Daarbij viel het me telkens op dat er op een bepaalde plaats steeds één kikker heel dicht bij of zelfs bijna op de oever zat. De kans dat het keer op keer om hetzelfde exemplaar ging is dan ook zéér aannemelijk. Omdat ik deze kikker, in tegenstelling tot de meeste andere van zijn soortgenoten, telkens extreem dicht kon benaderen besloot ik om mijn combinatie telelens/converter om te wisselen voor mijn 180 mm f/3.5 macrolens. Ik kon het er maar op wagen en sloop langzaam dichterbij… De macrolens die ik gebruikte heeft een vergrotingsfactor van 1 op 1 en een kortste scherpstelafstand van 46 cm. Ik was dan ook blij verrast toen deze kikker zelfs dan nog meewerkte aan de fotoshoot. Dus jazeker, zoals je hieronder kunt zien bevestigen uitzonderingen nog altijd de regel! 🙂

groene kikkers

groene kikkers

groene kikkers

 

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

 

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *