Mike Seuters

Delen
natuurfotografie interview Mike Seuters
Mike Seuters. Stel jezelf kort even voor (leeftijd, woonplaats, beroep, hobby’s,…).

Hallo, ik ben Mike Seuters, getrouwd met Nemia. We hebben een dochtertje van 8 jaar Angela, die ook al het gevoel krijgt om lekker te fotograferen. We gaan wel eens samen naar de Amsterdamse waterleiding duinen…  Ik ben half Nederlander en half Engelsman. We wonen sinds 2014 in Hoofddorp, een klein stadje net buiten Amsterdam vlakbij Schiphol. Ik ben werkzaam als gegevensbeheerder bij de gemeente Amsterdam. Sinds een motorongeval in 2009 ben ik helemaal weer op de rails gekomen en is mijn liefde voor de vogelfotografie ontstaan!

Hoe heb je leren fotograferen? Heb je een opleiding gevolgd en zo ja kun je daar iets meer over vertellen?

Mijn eerste fototoestel was er een die ik op de kermis heb gewonnen , met het ronddraaien van een wijzer die op een streepje moest komen stil te staan… Het was een plastic toestel met grote rollen erin, waarvan het negatief 6×4 was. Ik heb geen opleiding gevolgd, heb alles gewoon als hobby geleerd! Heb wel stage gelopen bij een fotozaak toen ik nog op de detailhandelschool zat in 1980 …

Hoe zou je jezelf omschrijven als fotograaf? Wat is jouw stijl? Heb je een bepaalde specialisatie?

Ik ben een fotograaf die het liefst in een hut fotografeert zodat ik niet mijlen hoef te lopen i.v.m. de prothese die ik sinds het ongeval heb! Toch wil ik ook wel de fiets pakken en door het Haarlemmermeerse bos of Groene Weelde fietsen en eventueel wat kunnen meepakken. Ook een rondje polder met de auto is altijd leuk. Maar nu na veel oefenen en jaren later, loop ik ook wel eens een stukje door de Amsterdamse waterleiding duinen.

Hoelang fotografeer je al en wat zijn jouw ambities naar de toekomst toe? Hoe en waar zie je jezelf als fotograaf over pakweg 5 jaar?

Ik fotografeer al vanaf mijn 10de jaar, maar het echte natuurgevoel begon met de aanschaf van mijn eerste digitale camera (de Nikon D70S) in 2007 (toen mijn dochtertje geboren was) en babyfoto’s en macrofotografie (beestjes) waren toen mijn passie! Na het ongeval wat ik heb gehad ontstond dus mijn passie voor de vogelfotografie! Ik hoop over 5 jaar nog steeds te kunnen genieten van alle natuurschepsels en misschien wat meer professioneel te worden.

Wat doe je met jouw beelden? Op welke manier kom je met jouw beelden naar buiten? Publiceer je in boeken, tijdschriften of andere media? Doe je mee aan wedstrijden? Heb je al prijzen gewonnen? Zo ja welke?

Ik zet mijn beelden hoofdzakelijk op Facebook en Vroege vogels, en als ik tijd over heb wil ik mijn website ook wel eens updaten.

Ik heb één keer een foto van me in een boek gepubliceerd gekregen. Dat was een foto van de gracht met de Westertoren op de achtergrond in Amsterdam. Die kwam in het boek “De grachtengordel van Amsterdam” (werelderfgoed) en daar was ik best trots op! Ik doe af en toe mee met wedstrijden maar ben nog niet in de prijzen gevallen. Maar wie weet in de toekomst? 😉

Wat is volgens jou het mooiste beeld dat je ooit maakte en waarom? Kun je iets vertellen over hoe dit beeld tot stand is gekomen?

Het mooiste beeld wat ik ooit maakte was de eekhoorn die net wilde gaan drinken, met zijn spiegelbeeld. Ik vind het een prachtig beest en de kleuren van de foto zijn ook heel mooi! Het beeld is tot stand gekomen doordat ik in een hut zat en het was een kwestie van juiste timing, goede instellingen en ook geluk!

spiegelbeeld drinkende eekhoorn natuurfotografie Mike Seuters
Wie is jouw grote voorbeeld in de fotografie? Is er iemand die je inspireert en zo ja waarom?

Diegenen die voor mij een groot voorbeeld zijn, zijn alle fotografen die fantastische foto’s maken. Er zijn er zoveel…

Waar fotografeer je het meest? Ga je op reis in functie van de fotografie? Wat is jouw favoriete fotolocatie en kun je verduidelijken waarom?

Ik fotografeer het liefst vanuit een hut en het liefst op de Veluwe in de bossen of heidegebied. Er komen immers bepaalde soorten voor wat toch wel mijn favorieten zijn zoals appelvink en goudvink. De ijsvogel hoort er ook bij, alleen is die altijd wat lastiger te vinden.

Wat zou je ooit nog eens willen fotograferen? Welk beeld hoop je ooit nog eens te kunnen maken?

De beelden die ik ooit nog eens hoop te maken zijn roofvogels in de vlucht of voedseloverdrachten in de lucht.

Met welke apparatuur fotografeer je? Welk merk, type toestel, lenzen,… gebruik je? Waarmee zou je jouw apparatuur nog willen uitbreiden mocht je dit willen of kunnen?

Nikon D300, Nikon D800, Nikon 80-400mm, Nikon 300mm F4, Nikon 105mm, Nikon 18-200mm en een 1.4 convertor. De Nikon D300 hoofdzakelijk met Nikon 18-200mm voor familiefoto’s en de Nikon D800 met lenzen voor de natuurfoto’s. Ik zou nog wel eens willen uitbreiden met een Nikon 5oomm F4.

Als je 5 beelden mag kiezen uit jouw archief die jou typeren als fotograaf, welke zijn dit dan en waarom  kies je specifiek voor deze beelden uit alle andere? Zeg kort iets over elke foto.

 

goudvink Mike Seuters

Goudvink dansend op het water.

Eén van mijn favorieten, om de manier hoe hij zo sierlijk net in het water land, en de vleugels net nog wat beweging laten zien, terwijl de rest mooi scherp is!

blonde buizerd Mike Seuters

Blonde buizerd.

Ondanks dat zijn poot er niet helemaal opstaat is het toch één van mijn favorieten, omdat het zo’n statige vogel toont met een mooie donkere achtergrond waar die als het ware uitspringt!

roodborstjes Mike Seuters

Roodborstjes als (v)echtgenoten.

Twee roodborstjes tegelijk zie je zelden, en dan één met opgezette veren is toch wel apart. Deze vind ik zeker als één van mijn favorieten waard!

grote bonte spechten Mike Seuters

Meneer en mevrouw grote bonte specht.

Dit is een moment wat je niet vaak op 1 foto krijgt, 2 grote bonte spechten vlakbij elkaar in mooi licht. Ik vond en vind dit nog altijd één van mijn leukere foto’s.

appelvink in vlucht Mike Seuters

Appelvink in vlucht.

Ja wat moet ik daar nou van zeggen? Kijk er gewoon naar, dan snap je wat ik bedoel. 😉 Het is mijn laatst gemaakte favoriet!

Website van Mike Seuters: www.mike-birdpix.nl

 


Jouw eigen interview hier op deze website? Aarzel niet en klik HIER!

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

27 reacties

 • Guus Leenhouwers

  Mooi pakkend verhaal Mike. Ik volg je nu al een tijdje op FB en op je eigen site en geniet van je foto’s. Heel knap hoe je jezelf hebt ontwikkeld tot dit hoge niveau. In alles, wat je vermeld en of reageert op andere foto’s of personen kan je voelen dat je van de natuur houd en er van geniet. Klasse Mike.

 • Hoi Mike,

  Mooi verhaal hoor en alle respect op de manier waarop je terug bent gekomen na je ongeval. Je foto’s zijn top, maar het allerbelangrijkste is dat we kunnen genieten van het leven en van de mooie natuur die ons geboden wordt. Als we dan ook nog mooie foto’s ervan kunnen maken, is dat meegenomen.

  Ga zo door !!!

  Mvg. Jurgen

 • Leuk om te lezen Mike.
  Ik geniet altijd van je opnames en heb respect voor je hoe je na je ongeval toch de draad weer hebt opgepakt.

  Groetjes

  Peter

 • Ditta Voetberg

  Hallo Mike,
  Mooi om te lezen hoe je jezelf hebt ontwikkeld als fotograaf, ondanks je tegenslagen in het leven.
  Je foto’s bewijzen welk niveau je hebt bereikt, maar nog belangrijker: hoe je je liefde voor de natuur wilt delen en aan anderen kunt overbrengen, grote klasse!
  Ik hoop nog veel mooie platen van je te mogen zien!
  Alle goeds.
  Gr. Ditta

 • Pascal De Munck

  Schitterend interview Mike, zo leren we je weer wat beter kennen. Net als u ben ik ook een fervent voorstander van hutfotografie en heb al heel wat uurtjes doorgebracht in hutten, waarschijnlijk ook in veel hutten waar u ook bent geweest 🙂 , blijf aub nog veel foto’s maken en delen !!!
  Groeten Pascal

  • Hallo Pascal…
   Ik lees nu al mijn reacties op dit interview pas…en wil je dan toch ook bedanken ervoor!
   we gaan lekker verder in de fotografie en we houden inderdaad contact via Facebook 😉

   gr,
   Mike

 • Astrid

  mooi verhaal Mike; leuk om te lezen en prachtige foto’s erbij; kan me voorstellen dat je deze foto’s hebt gekozen.
  groetjes Astrid

 • Mooi interview Mike! en natuurlijk prachtige foto’s!

  Gr. Rick

 • jansfotografie

  een heel mooi verhaal Mike. met ook pracht plaatjes er bij .gr jans

 • Heel mooi verhaal en schitterende foto’s Mike. Groet Tom

 • Jenny Rietveld

  Ik snap er geen hout van dat je nog nooit in de prijzen bent gevallen. Al die foto’s zijn minstens een eerste prijs waard en niet alleen deze maar de meeste die ik tot nu toe van je gezien heb. Ik hoop dat je nog jaren hiermee doorgaat en vandaag of morgen wil ik toch wel graag een gesigneerde uitgave van een prachtig fotoboek.

  • Hallo Jenny…
   IK ga helemaal blozen van je leuke reactie…
   bedankt!!!
   Wie weet in de toekomst 😉 een boek voor uitgave, die ik nu afdruk, houdt ik nog voor mezelf 😉
   Ik ben heel blij met mijn natuurfotograaf leventje….ook al is het maar alleen in de weekenden…dus ik ben van plan om nog wel door te gaan 😉

   gr,
   Mike

 • Linda

  Prachtig interview en wat ben je toch een geweldige fotograaf.

  Groetjes Linda Smit

 • alois

  Je bent niet alleen een hele goede fotograaf Mike, maar ook een goede mens. Leuk om met jou een vogelkijkhut te delen.

 • Hoi Mike,

  Wat leuk om jouw verhaal hier eens te lezen. Zo kom je nog eens wat te weten. Heftig dat je zo’n zwaar ongeluk hebt gehad (ik rijd ook motor). Maar wel mooi hoe dat je meer in de hoek van de natuurfotografie heeft gedreven. Ik ken je vooral van de blonde buizerdfoto, die vind ik zo gaaf! Ook je andere foto’s zijn prachtig. Keep up the good work ;-).

  Groetjes Larissa.

  • mseuters

   Hallo Larissa
   Ik zit nu weer eens op deze site, vandaar dat ik wat laat ben met beantwoorden..
   Bedankt voor je leuke reactie….

   gr,
   Mike

 • Eugenie

  Indrukwekkend verhaal Mike, interessant om wat meer van jouw ontwikkeling te lezen. Nu begrijp ik je voorkeur voor hutten ook. Leuk dat je dochter “erfelijk belast” is 🙂 Ga vooral door met je foto’s, ik geniet er elke keer weer van.
  Groetjes, Eugenie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *