Walvissen spotten op de Azoren.

Delen
Walvissen spotten? De Azoren zijn the place to be!

Toen we begin 2016 onze reis naar de Azoren voorbereidden lag het al zo goed als vast, we moesten en zouden tijdens ons verblijf minstens één keertje walvissen spotten. Deze eilandengroep behoort immers niet voor niets tot één van de toplocaties ter wereld om walvissen en dolfijnen van zeer nabij te observeren en waar mogelijk te fotograferen. Ik schrijf wel “waar mogelijk” want walvissen spotten is één ding, ze goed in beeld krijgen is vaak een ander paar mouwen!

Walvissen hebben iets mysterieus over zich en of je nu een doorgewinterd natuurliefhebber bent of niet, ze laten bijna niemand onberoerd. Het is dan ook de droom van menig natuurfotograaf om deze dieren eens van dichtbij te kunnen fotograferen. Dit was bij mij en mijn vriendin niet anders natuurlijk! 😉 Dus deden we het nodige opzoekingswerk en zo ontdekten we dat het eiland Pico op de Azoren een perfecte uitvalsbasis vormt voor al wie in deze regio aan whale watching wil gaan doen. Het was sowieso onze bedoeling om dit eiland tijdens ons verblijf op de Azoren te bezoeken, dus paste dit volledig in ons plan.

Walvissen spotten? Ja! Maar met wie?

Overal waar er geld te verdienen valt met toerisme zijn er velen die daar een graantje willen van meepikken. Zo ook is walvissen spotten de laatste jaren op sommige plaatsen een heuse industrie geworden. Talloze bedrijfjes rezen als paddenstoelen uit de grond en proberen toeristen te lokken door hen de meest onvergetelijke ervaring te beloven. Potentiële klanten worden warm gemaakt om zelf ook een walvistocht te boeken aan de hand van prachtige foto’s van opspringende walvissen en dolfijnen, liefst nog vlak naast de boot. De realiteit is echter dat wilde dieren zich niet laten sturen en je bij elke tocht op het water simpelweg geluk moet hebben.

Toch maak je in deze regio veel kans om walvissen en dolfijnen van zeer nabij te zien want zoals gezegd zijn de wateren rond Pico door het grote voedselaanbod bijzonder geschikt voor deze grote zeezoogdieren. De eilanden die samen de Azoren vormen liggen zelfs op de migratieroute van het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis (the blue whale). Maar ook andere soorten zoals gewone vinvissen, orca’s, potvissen, gewone dolfijnen, grijze dolfijnen, Indische grienden, bultruggen, enz. komen er voor. Kortom, de Azoren zijn het mekka voor wie walvissen en dolfijnen wil observeren en/of fotograferen.

walvissen spotten Espaço Talassa

Het hoofdkwartier van Espaço Talassa in Lajes do Pico. (foto: Inge De Smet)

Op zo’n plek kan het ook niet anders of je hebt er een grote concentratie van aanbieders van “whale watching tours”. Maar welke kies je? Welnu, diegene waarmee wij de oceaan opgingen is Espaço Talassa en werd ons aangeraden door Matt van Dijk van B&B Vila Holanda. Deze bed and breakfast is overigens een absolute aanrader en vormde voor ons de ideale verblijfplaats op het eiland Pico. We zagen er op een morgen zelfs eens twee potvissen voorbij zwemmen van aan de ontbijttafel. Dat was kicken! 😉

Espaço Talassa, walvissen spotten vanuit een rib boat.

Dit bedrijfje heeft zijn uitvalsbasis in Lajes do Pico, een heel klein stadje aan de zuidkant van het eiland Pico. De ontvangst was vriendelijk, de prijzen en voorwaarden ok (te vinden op hun website) en ze hebben zelfs een bijhorend restaurant en hotel voor wie er wil verblijven. Het type boot waarmee ze op het water gaan is een zogenaamde “rib boat”, dit is een uit de kluiten gewassen rubberboot met een stevige romp. Toegegeven, je moet wel wat houden van actie en avontuur want je mist natuurlijk de “luxe” van een groter schip. Maar aangezien een rib boat laag in het water ligt, zeer wendbaar is en walvissen en dolfijnen zeer dicht kan benaderen is het in dit geval zonder enige twijfel het perfecte transportmiddel.

walvissen spotten rib boat

Een rib boat, het perfecte transportmiddel om walvissen te spotten. (foto: Inge De Smet)

Onze tocht.

Zoals gezegd moet je bij elke tocht op de oceaan een beetje geluk hebben en is er geen enkele garantie op mooie waarnemingen, laat staan mooie foto’s. Onze verwachtingen waren natuurlijk hoog gespannen en deze werden zeer zeker ingelost. We zagen een gewone vinvis, een groep gewone dolfijnen, een grote groep grijze dolfijnen en behoorlijk wat Indische grienden. Uiteraard zie je naast deze dieren verschillende soorten zeevogels die vaak rakelings langs de boot over de golven voorbij scheren. De meest spectaculaire soort was ongetwijfeld de Kuhls pijlstormvogel. Verder dreven er grote aantallen Portugese oorlogsschepen op het water. Voor wie dit niet kent, dit zijn geen schepen maar dieren die er uitzien als kwallen. Het Portugees oorlogsschip schijnt echter geen echte kwal te zijn maar een verzameling van poliepen.

walvissen spotten gewone vinvis

De gewone vinvis, iets kleiner dan de blauwe vinvis maar daarom niet minder spectaculair! (foto: Inge De Smet)

walvissen spotten gewone dolfijn

De gewone dolfijn, ook wel tuimelaar genoemd. (foto: Wim Acke)

walvissen spotten grijze dolfijn

Kenmerkend voor de grijze dolfijn is de wit/grijze tekening van de huid. (foto: Inge De Smet)

walvissen spotten Portugees oorlogsschip

Het Portugees oorlogsschip kan pijnlijke wonden veroorzaken met zijn giftige tentakels. (foto: Wim Acke)

Wij hadden dus het geluk aan onze zijde, ook al was het aanvankelijk niet zo’n denderend weer. Dit geluk werd mede afgedwongen door de professionaliteit van de medewerkers van Espaço Talassa. Plan je een bezoek aan het eiland Pico? Ga er dan zeker eens langs en aarzel niet om zo’n tocht met hen te ondernemen. Het is en blijft een ervaring om nooit te vergeten! 🙂

Fotografietips.

Fotograferen vanop een klein bootje dat voortdurend meedeint op de golven is geen sinecure. Het bemoeilijkt het maken van een goede compositie (jouw onderwerp staat op de verkeerde plaats in beeld of de horizon loopt schuin af) en correct scherpstellen is ook niet altijd evident. Natuurfotografen komen dan vaak ook nog eens in de verleiding hun krachtige telelens te gebruiken om het onderwerp zo groot mogelijk in beeld te krijgen.

Het is echter mijn ervaring dat dit een foute keuze is. Beperk je tot een effectieve maximum brandpuntsafstand van zo’n 300 mm. Hiermee bedoel ik 300 mm op een full frame camera. Heb je een camera met een kleinere beeldsensor dan zou ik me beperken tot een objectief van zo’n 200 mm. De cropfactor zorgt ervoor dat je uiteindelijk toch op zo’n 300 mm zult uitkomen. Mocht je niet goed weten wat dit betekent dan vind je HIER meer uitleg.

Je zal immers merken dat bij het gebruik van een grotere brandpuntsafstand het echt heel moeilijk wordt om jouw onderwerp goed en snel in beeld te krijgen, scherp te stellen en dan nog eens op het juiste moment af te drukken. Gebruik je een kortere brandpuntsafstand dan kijk je met een bredere beeldhoek naar jouw onderwerp waardoor je dit makkelijker terug vindt wanneer je over het wateroppervlak tuurt. Scherpstellen en de juiste compositie bepalen wordt hierdoor ook net iets makkelijker.

Verder is het raadzaam om een objectief te gebruiken dat beschikt over beeldstabilisatie. Zo kan je aan lagere sluitertijden fotograferen maar met toch een relatieve kans op scherpe beelden. Probeer daarnaast ook om een lage ISO-waarde te gebruiken. Wanneer jouw onderwerp dan net niet groot genoeg in beeld staat maakt dit het ook iets eenvoudiger om achteraf op de computer het beeld bij te snijden zonder dat je al te veel aan kwaliteit hoeft in te boeten.

 

Waardeert u dit artikel? Deel het dan op sociale media of plaats hieronder een reactie. Alvast bedankt! 🙂

 

7 reacties

 • Ditta Voetberg

  Mooi en interessant verslag

 • Betsy Hokke

  Dank voor je mooie verslag Wim, en voor de geweldige foto’s. Ben al een aantal keren op ‘walvissafari’ geweest en weet hoe moeilijk het is om ze goed te fotograferen. Laten de walvissen zich zien? Zijn ze in de buurt? Waar en wanneer komen ze boven, hoelang blijven ze dan boven etc. Het blijft altijd een verrassing! En dan heb je een foto weten te maken, staat er alleen zee op…. Bedankt ook voor de tips, ga ik zeker ter harte nemen. Ook de tips qua overnachten en tour. De Azoren staan nog op mijn bucketlist en daar wil ik absoluut een keer naar toe.
  De foto van het Portugese oorlogsschip vind ik helemaal fantastisch! Kende ik wel maar heb ik namelijk nog nooit in het wild gezien.

 • Wim Acke

  Dankjewel voor de fijne commentaar Betsy! De Azoren zijn inderdaad een bijzondere bestemming 🙂

 • Prachtig verhaal en foto’s WIm!

 • Simonne BAETEN

  Beste Wim,
  Iemand had me op een reis naar Noorwegen over de Azoren en het spotten van Walvissen gesproken. Jouw verslag is interessant. Het is effectief niet makkelijk walvissen en andere dieren te spotten vanuit een rubberboot.
  Heb wel nog een vraag: is er op de Azoren ook de mogelijkheid om vogels en andere dieren te spotten? en zo ja op welke eilanden moet men dan zijn ?
  Hoe geraak je op de Azoren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *